17. 07. 12

 Immár lassan hat esztendeje működik együtt a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia és a HA5KDR Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klub. Az alább publikálásra kerülő cikk a közös munka elmélyítését szolgálja. Egyben jelezzük, a jövőben kisebb-nagyobb rendszerességgel érkeznek majd a folytatások – s a témák természetesen – és stílszerűen – katonai vonatkozásúak lesznek, döntő részt a hírközlés múltjából. A debütáló anyag egy rendkívül izgalmas, ám hetven esztendeje elfeledett témát elevenít föl – ez pedig nem más, mint a C-1, C-2 és C3. Hallott róluk valaki? Ha igen, az óriási segítség lenne a jövőben.


Ez ugyan nem második világháborús anyag, de attól még témába vág – és nem mellékesen kész csoda, hogy megmaradt. Ezt a két (chiffre-dechifre – azaz kódoló-dekódoló) könyvecskét anno az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének titkos rádióhíradásában használták… (A szerző tulajdona.)

Bővebben
17. 07. 08

 Az esküben foglaltak mindenre útmutatást adnak: a békét, a magyar emberek biztonságát és az ország védelmét kell szolgálni – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter július 8-án, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémia végzőseinek avatásán.

 A miniszter az altisztek eskütételén hangsúlyozta: a fogadalom útmutatása szerint az életnek értelmet csak az a szolgálat adhat, amellyel környezetünk, polgártársaink felé fordulunk. „Mit tehetünk a hazánkért? Ezt a kérdést kell feltennünk mindig: minden nemzedéknek, minden generációnak” – fűzte hozzá.

Bővebben
17. 07. 05

 Közel száznyolcvanan kezdték meg a felkészülést az idei ünnepélyes altisztavatásra. Az elmúlt héten a nappali OKJ-s altisztképzést, valamint az altiszti alaptanfolyamot és szaktanfolyamot sikeresen teljesítők begyakorolták a ceremónia alaki végrehajtását.

 A leendő altiszteket Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka köszöntötte, majd elmondta: a július 8-i altisztavatás életük meghatározó eseménye lesz.

Bővebben
17. 06. 28

Tízhetes alapkiképzésük végeztével több mint százan tettek ünnepélyes honvédesküt Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián.

 Az április 18-án bevonult szerződéses legénységi állományú katonáktól, valamint pályakezdő szerződéses tisztektől és altisztektől Nagy Sándor ezredes, az akadémia törzsfőnöke köszönt el.

Bővebben
17. 06. 15

 Életének 103. évében elhunyt Hegedüs Ferenc páncélos őrmester, a legidősebb magyar altiszt.

 Hegedűs Ferenc 1937. október 5-én vonult be a magyar királyi I. Ferenc József Jászkun Honvéd Huszárezred II. huszárosztályához. Őrvezetőként végzett a tisztesiskolán, rövidesen pedig tizedessé léptették elő. 1940-ben jelentkezett a Jutasi Csapat-altisztképző Iskolára, ahol már páncélos kiképzést kapott. A végzés után, szakaszvezetőként a 2. lovasdandár páncélos-zászlóaljához helyezték, egy év múlva pedig előléptették őrmesternek.

Bővebben
17. 06. 14

 A már megszokott rutinos rendben zajlott a bevonulás június 12-én Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. A bevonulók az adat- és dokumentumegyeztetést követően megkötötték szerződéseiket, átvették személyes felszerelési tárgyaikat, majd pedig birtokba vették körleteiket. 

 A beérkezést követően az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság képviselőivel találkoztak először a Szentendrére bevonulók. Az akadémia Művelődési Házában berendezett bevonulási ponton az újoncok megtudták, hogy melyik alegységhez kerülnek a kiképzés idejére, majd átvonultak a Görgey-laktanya 2. számú épületébe, hogy elfoglalják körleteiket. 

Bővebben
17. 06. 07

 Pedagógusnap alkalmából köszöntötték az MH Altiszti Akadémia oktatóit Szentendrén. Az ünnepség hagyományosan egybeesik a „Kinizsi nappal”, amelyen a Kinizsi Pál Altiszti Oktatási Osztály és a jogelőd szervezetek névadójára, a magyar történelem kiváló hadvezérére, Kinizsi Pálra emlékezik az alakulat. Az eseményen részt vett Apáti Zoltán ezredes, a Honvéd Vezérkar Kiképzési és Oktatási Csoportfőnökség csoportfőnöke is.

 A megemlékezés résztvevői a névadó szobránál, valamint az 1924-ben alakult Kinizsi Pál honvéd csapataltisztképző tiszteletére felállított emléktáblánál helyeztek el koszorút.

Bővebben
17. 06. 02

 Kéthetes harckocsizó altiszti szakmai tanfolyamot tartott az MH Altiszti Akadémia a „nullaponti” lő- és gyakorlótéren május végén. Érdekesség, hogy a tanfolyam részeként lefolytatott harckocsiparancsnok-képzésre tizenhárom esztendeje nem volt példa az akadémián, illetve jogelőd szervezeteinél.

 Mialatt a hallgatók a harckocsiharcászat soron következő foglalkozására – a védelmi tevékenység (harcelőörs) begyakorlására – készülnek, Molnár Béla őrnagy, az MH Altiszti Akadémia alosztályvezetője elmondja: a tanfolyamon az akadémia hallgatói mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harckocsizó honvéd tisztjelöltjei, az MH Bakony Harckiképző Központ, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, valamint az MH 25. Klapka György Lövészdandár kijelölt állománya is részt vesz.

Bővebben
17. 05. 24

 A Magyar Honvédség egységszintű vezénylőzászlósainak második negyedéves értekezletét tartották Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. A kétnapos szakmai tanácskozást Bozó Tibor dandártábornok, az alakulat parancsnoka nyitotta meg.

 „A Magyar Honvédség vezető altisztjei mindig szívesen látott vendégek Szentendrén” – mondta a parancsnok, majd hozzátette: fontos, hogy az altiszti karnak olyan oktatási intézménye épüljön ki, ahova szívesen jönnek a katonák.

Bővebben
17. 05. 20

 Szakhatósági engedéllyel újra működhet sport célokra az MH Altiszti Akadémia városi lőtere. Az objektum működését akkor függesztették fel, amikor több mint két hónapja panasszal élt egy szentendrei anyuka, hogy futás közben egy töltényt vélt érzékelni, ami a kiképzőbázisról tévedhetett ki a bicikliútra.

 Az Akadémia parancsnoka több médiában is nyilatkozott, hogy az 1950 óta működő lőtér biztonságos, az elmúlt több mint 60 évben semmilyen baleset nem történt.

Bővebben
17. 05. 19

 Kilencven szerződéses legénységi állományú katona, valamint pályakezdő tiszt és altiszt számára kezdődött meg a tízhetes katonai kiképzés Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián a héten.

 Az alapkiképzésre érkezők számára - az adategyeztetés után - az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság képviselői tartottak tájékoztatót, majd a bevonulók megkötötték a szerződéseiket a Magyar Honvédség alakulatainak képviselőivel.

Bővebben
17. 04. 21

 Április 18-án közel 130 szerződéses legénységi állományú katona, valamint honvéd altiszt- és tisztjelölt vonult be Szentendrére, az MH Altiszti Akadémiára. 

 A Szentendrére érkezést követően először az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Toborzó és Érdekvédelmi Osztályának munkatársai tájékoztatták a leendő katonákat, majd az adategyeztetés után a bevonulók megkötötték szerződéseiket az anyaalakulatuk személyügyeseivel. 

Bővebben
17. 04. 19

 Egyhetes módszertani továbbképzést tartott a Magyar Honvédség közelharc-szakoktatói állományának az MH Altiszti Akadémia Katonai Testnevelési és Közelharc Módszertani Részlege.

 A vizsgával zárult tanfolyamot hét katona teljesítette sikerrel, ők felhatalmazást kaptak arra, hogy a Katonai Közelharc Alapprogram szakanyagát oktathassák a saját alakulatuknál. 

Bővebben
17. 04. 17

 Elismeréseket és jutalmakat adott át Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka a napokban megtartott havi laktanyasorakozón.

 Februárban, a németországi Hohenfelsben, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honvéd tisztjelöltjeivel közösen végrehajtott nemzetközi gyakorlaton tanúsított kiemelkedő helytállása elismeréseként Loe Attila őrnagynak, Szatmári Balázs főhadnagynak, valamint Balázs Tibor törzszászlósnak adott át elismerést a parancsnok. 

Bővebben
17. 04. 13

 Jövőre a bruttó hazai termék arányában 0,15 százalékkal növekszik a védelmi költségvetés – jelentette be dr. Simicskó István honvédelmi miniszter április 13-án Szentendrén, a szerződéses katonai állomány eskütételén.

 Százötvennégy szerződéses katona tette le esküjét csütörtök délelőtt Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök jelenlétében. Az eskü szövegét, amellyel a katonák megfogadták, hogy hazájukat akár életük árán is megvédik, Soltész György közkatona mondta elő társainak.

Bővebben
17. 04. 13

 Háromnapos fejlesztőprogramot tartanak a héten Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az amerikai–magyar „Mil To Mil” Katonáktól katonáknak program a fiatal tisztek és altisztek szakmai tudását és együttműködési kompetenciáik erősítését támogatja.

A Magyar Honvédség és az Ohiói Nemzeti Gárda közös programján több mint harminc tiszt és altiszt vesz részt. A gyakorlati és elméleti oktatásokon megismerik egymás képességeit, a közös feladatokon keresztül pedig az együttműködő képességüket és az angol nyelvtudásukat fejlesztik. Az órákat a Nemzeti Gárda tartalékos katonái tartják. 

Bővebben

A weboldalon cookie-kat használunk. (részletes tájékoztató)