logo ren

 Életének 103. évében elhunyt Hegedüs Ferenc páncélos őrmester, a legidősebb magyar altiszt.

 Hegedűs Ferenc 1937. október 5-én vonult be a magyar királyi I. Ferenc József Jászkun Honvéd Huszárezred II. huszárosztályához. Őrvezetőként végzett a tisztesiskolán, rövidesen pedig tizedessé léptették elő. 1940-ben jelentkezett a Jutasi Csapat-altisztképző Iskolára, ahol már páncélos kiképzést kapott. A végzés után, szakaszvezetőként a 2. lovasdandár páncélos-zászlóaljához helyezték, egy év múlva pedig előléptették őrmesternek.

 A háború során több ütközetben is részt vett, 1942 nyarán pedig az egységét a szovjet frontra, a Donhoz vezényelték. Miután a heves harcokban zászlóaljának több tisztje is hősi halált halt, Feri bácsi vette át az alegység vezetését. Helytállása elismeréseként rövidesen századparancsnok-helyettesnek nevezték ki – tizennyolc harckocsi és 220 katona tartozott az alárendeltségébe. A háború végén angol hadifogságba esett, ahonnan 1946-ban tért haza. Először a Kecskeméti Konzervgyárban, majd a helyi Volánnál helyezkedett el. A közlekedési vállalatnál 1976-ig dolgozott, majd nyugdíjasként további 32 évet maradt munkaviszonyban. 

 A kecskeméti Hegedüs őrmester – Feri bácsi, ahogy szinte mindenki szólította – állandó résztvevője volt az altisztavatásnak. Március elején tartott utoljára „rendhagyó történelemórát”, ahol háborús emlékeiről mesélt az MH Altiszti Akadémián tanfolyamon és nappali tagozatos altisztképzésen részt vevőknek.  

 Emlékét szívünkben őrizzük! 

Forrás: honvedelem.hu

A weboldalon cookie-kat használunk. (részletes tájékoztató)