Jelképek

13. 11. 16
Találatok: 9180

 

A csapatkarjelzés színvilágát illetően az MH Központi Kiképző Bázis (továbbiakban MH KKB) és az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola (továbbiakban MH KPTSZI) karjelzéséhez, formailag a korábban Szentendrén működő Kossuth Lajos Katonai Főiskola (továbbiakban KLKF) címeréhez kötődik.

A csapatkarjelzés tervezetben több elem is jelzi az alakulat Szentendre városhoz való kötődését. Egyrészt megjelennek a karjelzésben a kék-sárga színek, amelyek Szentendre város címerének színeire utalnak, másrészt szerepel a karjelzés alsó részén a várfal szimbóluma, amely Szentendre történelmi gyökereire emlékeztet. (Szentendre a római kori Pannónia provincia fennállása idején Aquincumnak „Farkas-vár” néven ismert elővédje volt.)

A karjelzés háromszög alakja a KLKF hagyományaihoz történő visszanyúlást szimbolizálja. A fentiek mellett az „altiszti szurony” jelenik meg a csapatkarjelzés központi motívumaként, amely az altiszti kar szimbolikus szálfegyvere.

A karjelzésben megjelenő két „A” betű az Altiszti Akadémia rövidítése, amely egyértelmű és messziről látható felvilágosítással szolgál a csapat hovatartozását illetően.

Köznapi / társasági öltözet

karjelzes 

A karjelzés – egy 80 mm-es átmérőjű körbe írható – egyenlő szárú háromszög (alapja 67 mm, magassága 62 mm, szárai 70 mm), amely bal oldali alapszíne kék, jobb oldali alapszíne sárga és a pajzs alján látható várfal ezüst színű.

A karjelzés közepén elhelyezkedő „altiszti szurony” markolata , markolatvége világos barna ,kosara ezüst ,pengéje pedig szürke színű .

A tőr jobb és bal oldalán megjelenő, az MH Altiszti Akadémia kezdőbetűit szimbolizáló két „A” betű vörös színű .

A képi megjelenést körbezáró feliratsáv alapszíne ezüst, a feliratok (MAGYAR HONVÉDSÉG ALTISZTI AKADÉMIA SZENTENDRE) feketék  és valamennyi kontúrvonal, valamint a karjelzés külső kerete fekete színű.

 Hadi- (gyakorló-) öltözet

karjelzes2

A karjelzés hadi- (gyakorló-) öltözetre – egy 80 mm-es átmérőjű körbe írható – egyenlő szárú háromszög (alapja 67 mm, magassága 62 mm, szárai 70 mm), amely bal oldali barna  alapszíne sötétebb, jobb oldali barna   alapszíne világosabb, valamint a pajzs alján látható várfal szintén eltérő árnyalatú barna szín.

A karjelzés közepén elhelyezkedő „altiszti szurony” markolata barna , markolatvége világos barna, kosara ezüst, pengéje pedig szürke színű ,valamint a szurony kontúrvonala barna.

A szurony jobb és bal oldalán megjelenő, az MH Altiszti Akadémia kezdőbetűit szimbolizáló két „A” betű sötét barna színű.

A képi megjelenést körbezáró feliratsáv alapszíne zöld, a feliratok (MAGYAR HONVÉDSÉG ALTISZTI AKADÉMIA SZENTENDRE) barnák és kontúrvonalaik, valamint a karjelzés külső kerete fekete színű.

A weboldalon cookie-kat használunk. (részletes tájékoztató)